Çocuklar Elektronik Cihazlar ve Ekran Karşısında Kaç Saat Durmalıdır?

Başlıklar

Çevremizin ekranlarla ve elektronik cihazlarla sarılı olduğu bir dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak zor olabilir. Peki, çocuğunuzun ekran karşısındaki zamanını nasıl yönetiyorsunuz? İşte çocuğunuzun ekranları ve medya araçlarını kullanması için sizlere rehberlik edebilecek birkaç bilgi.

Ekranlarla ilgili sorunlar

Düzenlenmemiş çizgi film saatleri, küçük bir çocuğun gelişmekte olan beyni için büyük bir risk oluşturmaktadır. 2 yaşından küçük çocukların, canlı bir ortamdaki bilgileri, bir videodaki bilgilere göre öğrenmesi ve hatırlaması daha kolaydır.

Çocuklar 2 yaşına kadar, müzikaller, çizgi filmler ve hikayeler gibi bazı ekran programlarından faydalanabilir. Bu programları beraber izleyerek, çocuğunuzun ne gördüğünü anlamasına ve onu gerçek hayatta uygulamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla birlikte, ekran karşısında geçirilen vakit; okuma, etkinlik veya problem çözme yerine geçmemelidir.

Çocuğunuz büyüdükçe, çok fazla ekran karşısında kalmasının aşağıdaki sorunlara yol açabileceğini unutmayın;

  • Şişmanlık
  • Düzensiz uyku ve daha kısa uyku süresi
  • Davranış problemleri
  • Sosyal beceri kaybı
  • Şiddet
  • Sosyalleşememe

Ekran Saati Kuralları

Amerikan Pediatri Akademisi, 18 aydan 24 aya kadar olan çocukların öğretici çizgi filmler dışında medya kullanımını engelliyor. Dijital medyayı 18 ila 24 ay arasındaki çocuklara tanıtırsanız, içeriklerin yüksek kalitede olduğundan emin olmalısınız ve seyir sırasında mutlaka eşlik etmelisiniz. 2 ila 5 yaş arası çocuklar için, ekran saatini bir saat ile sınırlı şekilde yüksek kaliteli programlar ile sınırlandırın. Çocuğunuz büyüdükçe, ekran karşısında geçirdiği saat doğru orantıda artmaz.

Çocuğunuzun gerçek ve sanal ortamlarını kontrol altında tutun. Her ikisinde de çocuğunuza eşlik etmelisiniz. Onlara nezaket gösterin, dahil olun ve çocuğunuzun arkadaşları ile ne yaptığını bilin. Ayrıca, çocuğunuzun maruz kaldığı ortamın kalitesinin, teknoloji türünden veya harcanan zaman miktarından daha önemli olduğunu unutmayın.

İdeal ekran süresi sağlamak için:

  • Çocuğunuzun onları izlemesine veya oynamasına izin vermeden önce programları, oyunları veya uygulamaları inceleyin. Common Sense Media gibi kuruluşlar neyin uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Daha da iyisi, izlemek veya oynamak sırasında çocuğunuza eşlik etmeniz yararlı olacaktır.
  • Çocuğunuzun ilgisini çekecek etkileşimli seçenekleri araştırın; sadece ekranda itmeyi ve kaydırmayı veya izlemeyi gerektiren interaktif uygulamaları seçebilirsiniz.
  • İnternet içeriğini engellemek veya filtrelemek için ebeveyn denetimlerini kullanın.
  • Çocuğunuza düzenli olarak, gün boyunca hangi programları, oyunları ve uygulamaları oynadığını sorun.
  • Çocuğunuzla program izlerken, neyi izleyeceğinizi tartışın ve onu reklam ve reklamcılık konusunda eğitin.

Ayrıca, küçük çocukların anlaması zor olan hızlı tempolu programlardan, dikkat dağıtıcı içeriğe sahip uygulamaları ve şiddet içeren medya ortamlarından kaçının. Küçük çocuklar reklamlarla gerçek bilgiler arasındaki farkı söylemekte güçlük çektiğinden, uygulamalardaki reklamları kaldırın.

Facebook Sayfamızdan paylaşımlarımızı takip ediniz. Ön kayıtlar için Ön kayıt formunu doldurabilir; +90 (312) 274 1122 nolu,  +90 (532) 356 9036 nolu ve +90 (533) 526 0868nolu numaramızı arayabilirsiniz. Okulumuz, Güzelkent Mahallesi 2617. Cadde No:14 Eryaman Etimesgut/Ankara adresindedir. 

inceleme
  • inceleme
5

Özet

Çevremizin ekranlarla ve elektronik cihazlarla sarılı olduğu bir dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak zor olabilir. Peki, çocuğunuzun ekran karşısındaki zamanını nasıl yönetiyorsunuz? İşte çocuğunuzun ekranları ve medya araçlarını kullanması için sizlere rehberlik edebilecek birkaç bilgi.

WeCreativez WhatsApp Support
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize her şeyi sorabilirsiniz.
Whatsapp 7/24 Destek +90 532 356 90 36 nolu numaramızla iletişime geçeceksiniz.