Çocuklarda Astım Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Başlıklar

Astım nedir?

Astım çocuğunuzun nefes almasını zorlaştırır. Akciğerlere giden hava yollarında şişme ve iltihaplanmalara neden olur. Astım açığa çıktığında hava yolları şişer ve daralır. Bu da havanın ciğerlere gitmesini önler ve çocuğunuzun nefes almasını zorlaştırır. Bu hareketlenmelere astım krizleri, atakları veya alevlenmeleri denir.

Astım, çocukları farklı şekillerde etkiler. Bazı çocuklar dönemsel olarak, sıcak ve nemli havalarda veya egzersiz yaparken astım atakları açığa çıkabilir.

Çocuğunuzda az derecede astım krizi açığa çıkıyor olsa bile, yine de astımı tedavi etmeniz gerekir. Çocuğunuzun ciğer yollarındaki şişme ve tahriş kontrol edilmezse, yaşam kalitesini düşürebilir. Çocuğunuzun egzersiz yapmasını önleyebilir ve hastaneye yatma riskini arttırabilir.

Astım yaşam boyu sürecek bir hastalık olmasına rağmen, tedaviler, kontrol edebilir bir hale getirebilir ve çocuğunuzu sağlıklı tutabilir. Astımlı birçok çocuk spor yapar ve sağlıklı olarak yaşımını sürdürür.

Astıma Ne Sebep Olur?

Uzmanlar astıma neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Fakat tespit ettikleri bazı şeyler var:

  • Astım irsi olabilir.
  • Astım, toz ve polene alerjisi olan kişilerde çok daha yaygındır, ancak alerjisi olan herkes astım hastalığına sahip değildir. Ayrıca astımı olan herkesin alerjisi yoktur.
  • Sigara dumanı hem astıma neden olabilir hem de kişiyi daha kötü hale getirebilir.
  • Kirli hava astımı daha da kötüleştirebilir.

Astımın Semptomları Nelerdir?

Astım belirtileri hafif veya şiddetli olabilir. Çocuğunuzda astım varsa, şu belirtileri gösterebilir:

  • Hava yolları daraldığında heves alıp vermelerde meydana gelen ıslık benzeri bir ses oluşur.
  • Çok öksürmek.
  • Göğüste basınç oluşur.
  • Nefes almakta zorluk.
  • Öksürme ve hırıltı yüzünden uyumakta zorluk.
  • Egzersiz sırasında çabuk yorulmak.

Astımlı birçok çocuğun geceleri daha kötü olan semptomları vardır.

Çocuğunuzun astımına yardımcı olmak için neler yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun astım oluşumuna neden olan unsurlardan kaçınmasına yardımcı olarak bazı astım krizlerini önleyebilirsiniz. Bunlara tetikleyiciler denir. Bir tetikleyici aşağıdaki özellikleri gösterebilir:

  • Sigara dumanı veya diğer hava kirliliği gibi havadaki tahriş edici maddeler. Çocuğunuzu tütün dumanına maruz bırakmayın.
  • Çocuğunuzun evcil hayvan tehlikesi, toz akarları, kedi köpek tüyleri veya polen gibi alerjik şeyler. Bazı alerjik ilaç türlerinin alınması çocuğunuza yardımcı olabilir.
  • Egzersiz. Çocuğunuzun astımı için bir tetikleyici olup olmadığını, doktorunuza egzersiz öncesi bir inhalatör kullanması gerekliliği hakkında danışın.
  • Kuru, soğuk hava veya bazı ilaçlar astım krizlerini engelleyebilir. Çocuğunuzun soğuk ve kuru olduğunda dışarıda egzersiz yapmamasını sağlayabilirsiniz. Bazı enfeksiyonları önlemek için doktorunuzla aşı hakkında danışabilirsiniz ve çocuğunuzun hangi ilaçlardan kaçınması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Çocuğunuz astım krizi geçirdiğinde aşırı endişeye kapılabilirsiniz. Kendinizi çaresiz hissedebilirsiniz, ancak astım kriz planınız olması bir kriz sırasında ne yapacağınızı bilmenize yardımcı olacaktır. Bir astım krizi acil tıbbi bakıma ihtiyaç duymayacak kadar kötü olabilir. Ancak çoğu durumda, sağlık denetiminde olmak en iyisidir.

Astım hastalığına sahip çocuklar için özel eğitim vermekteyiz. Ön kayıtlar için Ön kayıt formunu doldurabilir; +90 (312) 274 1122 nolu,  +90 (532) 356 9036 nolu ve +90 (533) 526 0868nolu numaramızı arayabilirsiniz. Okulumuz, Güzelkent Mahallesi 2617. Cadde No:14 Eryaman Etimesgut/Ankara adresindedir. 

İnceleme
  • İnceleme
5

Özet

Astım hastalığına sahip çocuklar için özel eğitim vermekteyiz. Ön kayıtlar için Ön kayıt formunu doldurabilir; +90 (312) 274 1122 nolu, +90 (532) 356 9036 nolu ve +90 (533) 526 0868nolu numaramızı arayabilirsiniz. Okulumuz, Güzelkent Mahallesi 2617. Cadde No:14 Eryaman Etimesgut/Ankara adresindedir.

WeCreativez WhatsApp Support
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize her şeyi sorabilirsiniz.
Whatsapp 7/24 Destek +90 532 356 90 36 nolu numaramızla iletişime geçeceksiniz.