Otizm Teşhisli Çocukların Gelişiminde Bilinmesi Gerekenler

Başlıklar

Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD) olan çocukların, bazı zorlukları aşmaları için ebeveynlerin yapabilecekleri birçok şey var. Ancak çocuklarınız için uzman desteği almanız da büyük bir öneme sahip. Otizmli bir çocuğa bakarken, kendi sosyal yaşantınızı sürdürmeniz ve çeşitli aktivitelere katılmanız bir lüks ya da bencillik değildir. Sosyal hayatınızı kuvvetli tutmak, yaşam motivasyonunuz için bir zorunluluktur. Ayrıca duygusal olarak güçlü olmanız, çocuğunuzla olan iletişiminizi daha iyi hale getirecektir.

Otizm Nedir?

Otizm ya da otizm spektrum bozukluğu (ASD); sosyal beceri eksikliği, tekrarlayan davranışlar, konuşma zorluğu, duygusal iletişim eksikliği gibi zorluklara yol açan ve farklı koşullarda görülebilen bir zihin hastalığıdır. Hastalık Kontrol Merkezlerine göre, Türkiye’de 0-14 yaş grubu arasında yaklaşık 140.000’den fazla çocuğa otizm teşhisi konulmuştur.

Otizm belirtileri tek tip değildir. Çoğu, genetik ve çevresel faktörlerin kombinasyonundan açığa çıkan alt tiplere sahiptir. Otizm bir spektrum bozukluğu olduğu için, bu hastalığa sahip çocukların kendine özgü güçlü yetenekleri olması yanında, zorluk çektiği yönleri de olabilmektedir. Otizmi olan kişilerin öğrenme, düşünme ve problem çözme yolları, özel yetenekleri olan bireylerden, ciddi sosyal zorluk çeken bireylere kadar değişkenlik gösterebilir. Otizmli bazı kişiler günlük yaşamlarında biri tarafından yardıma ihtiyaç duyarken, bazıları daha az yardıma ihtiyaç duyabilir veya tamamen yardım alamadan yaşamlarını sürdürebilirler.

Otizmin gelişimini etkileyebilecek çeşitli faktörler olabilir ve genellikle duyusal hassasiyetler ve gastrointestinal (GI) bozukluklar, nöbetler veya uyku bozuklukları gibi tıbbi sorunların yanı sıra anksiyete, depresyon ve dikkat sorunları gibi zihinsel sağlık sorunları da eşlik eder. Otizm, bir çocuğun genine programlanmış ve sonsuza dek sabit kalmaya mahkum edilmiş bir zihin bozukluğu değildir. 

Bir Ebeveyne Otizm Tedavisi İçin Destek Rehberi

Son zamanlarda çocuğunuzun otizm spektrum bozukluğu olduğunu veya olabileceğini öğrendiyseniz, muhtemelen teşhis sürecini merak ediyor ve tedavi için endişeleniyorsunuzdur. Hiçbir ebeveyn, çocuğunun mutlu ve sağlıklı olmaları dışında zorluk yaşayacakları olumsuz şeyler duymaya hazır değildir ve özellikle otizm teşhisi, aileler için korkutucu olabilir. Çocuğunuza en iyi şekilde nasıl yardım edeceğinizden emin değilseniz, tedavi konusunda yeteri bilginiz yoksa veya otizmin tedavi edilemez ve yaşam boyu sürecek bir hastalık olduğunu sanıyorsanız endişeye kapılabilirsiniz.

Otizmden tamamen kurtulmanın mümkün olmadığı doğru olsa da, çocukların yeni beceriler kazanmalarına ve çok çeşitli gelişimsel zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olacak birçok tedavi yöntemi vardır. Ücretsiz devlet hizmetlerinden, ev içi davranış terapisine hatta okul temelli programlara kadar çocuğunuzun özel ihtiyaçlarını karşılamak için yardım alabileceğiniz çeşitli yöntemler mevcut. Doğru tedavi planı ve yeterli ilgiyle çocuğunuz otizm sürecinin üstesinden gelebilir.

Otizmi Olan Çocuklar Nasıl Belirlenir

Otizm erken çocukluk döneminde ortaya çıkan gelişimsel bir hastalıktır. Otizm, ASD’ler olarak da adlandırılan otizm spektrum bozuklukları olarak bilinen bozukluklarla ilişkili hastalıkların en yaygınıdır. Diğer otizm spektrum bozuklukları, Asperger Sendromu ve PDD‘yi içerir. Otizm ve diğer otizm spektrum bozukluklarının teşhisi zor olabilir, çünkü hafif, şiddetli belirtiler ve dereceler her çocuk için farklıdır.

Otizmin bazı özellikleri şunlardır:

  • Sosyal iletişimde güçlük
  • Sözel veya sözel olmayan iletişim sorunları
  • Tekrarlayan davranışlar

Ciddi durumlarda, otistik bir çocuk asla konuşmayı veya göz teması kurmayı öğrenemez. Ancak otizm ve diğer otizm spektrum bozukluğu olan birçok çocuk nispeten normal yaşamlar yaşayabilir.

Otizmli Çocuklarda Belirti ve Semptomlar

Otizmli bir çocuğun ilk belirtileri 3 yaşından önce ortaya çıkar. Bazı otizm belirtileri 10 ila 12 ay kadar erken olabilir.

Yaygın olarak değişen otizmli çocuklarda belirti ve bulgular tipik olarak şunları içerir:

  • Bozulmuş iletişim becerileri
  • Göz teması zorluğu
  • Kol çırpma, başa vurma veya bir nesneyi tekrar tekrar döndürme gibi tekrarlanan davranışlar veya eylemler
  • Katı davranış, değişim istememe
  • Kısıtlı ilgi alanları ve aktiviteler

Otizme Ne Sebep Olur?

Uzmanlar otizme neyin yol açtığını tam olarak bilmiyorlar. Geçmişte insanlar, otizme sahip bir çocukla başa çıkmak için mücadele eden ebeveynlerin uyguladığı yöntemlere ve aşılara suçlama yüklüyorlardı. Günümüzde çoğu bilim adamı genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun otizme yol açtığına inanmaktadır.

Son araştırmalar, birini otizme yatkınlaştırabilen çoklu genetik anormallikleri doğrulamaktadır. Belirtilere birkaç gen daha dahil edilmiştir. Ek olarak, otizm spektrum bozukluklarına neden olabilecek metabolik veya biyokimyasal faktörler olabilir. Diğer araştırmalar, belirli virüslere maruz kalma dahil olmak üzere çevresel tetikleyicilere bakıyor. Ancak, bir dizi kapsamlı çalışma aşılarla ASD arasındaki iddia edilen bağlantıyı tamamen yalanlamıştır.

Son on yılda, Türkiye’de ve dünyada teşhis edilen otizm vakalarının sayısında çarpıcı bir artış oldu. Uzmanlar bunun gerçekte arttığından mı, yoksa doktorların daha etkili bir şekilde teşhis koyduğundan mı emin değiller. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu gibi sorulara daha fazla cevap bulunacaktır çünkü birçok araştırmacı şu anda otizmin kökenlerini, yaygınlığını ve tedavisini araştırıyor.

Çocuğunuza Otizm Konusunda Yardım Etmek İçin Tavsiyeler 1: Yapı ve güvenlik sağlayın

Otizm hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmek ve tedavi süreci uzun bir zaman alacaktır. Ek olarak, aşağıdaki ipuçları ASD’de hem siz hem de çocuğunuz için günlük ev hayatını kolaylaştırabilir;

Tutarlı olun. otizmli çocuklar bir evde (terapistin ofisi veya okulu gibi) bir ortamda öğrendiklerini ev de dahil olmak üzere başkalarına uygulamakta zorlanırlar. Örneğin, çocuğunuz iletişim kurmak için okulda işaret dilini kullanabilir, ancak bunu evde yapmayı asla düşünmez. Çocuğunuzun ortamında tutarlılık yaratmak, öğrenmeyi güçlendirmenin en iyi yoludur. Çocuğunuzun terapistlerinin ne yaptığını öğrenin ve tekniklerine evde devam edin. Çocuğunuzu öğrendiği şeyleri bir ortamdan diğerine aktarmaya teşvik etmek için birden fazla yerde terapi yaptırma olasılığını keşfedin. Çocuğunuzla etkileşime girme ve zorlayıcı davranışlarla başa çıkma şeklinizde tutarlı olmanız da önemlidir.

Bir programa bağlı kal.  otizmli çocuklar yüksek yapılandırılmış bir programa veya rutine sahip olduklarında en iyisini yapma eğilimindedir. Yine bu, ihtiyaç duydukları ve arzu ettikleri tutarlılığa geri döner. Çocuğunuz için, yemek, terapi, okul ve yatma vakti için düzenli zamanlar içeren bir program ayarlayın. Bu rutinde bozulmaları minimumda tutmaya çalışın. Kaçınılmaz bir program değişikliği varsa, çocuğunuzu bunun için önceden hazırlayın.

Ödül iyi davranış. Pozitif pekiştirme, otizmli çocuklarla uzun bir yol kat edebilir, bu nedenle “onları iyi bir şey yapmalarını yakalamak” için çaba gösterin. Uygun davranışlarda bulunduklarında övün veya yeni bir beceri öğrendiklerinde, hangi davranış için övgüye değer olduklarını açıkça belirtin. Ayrıca, onlara bir çıkartma vermek veya en sevdikleri oyuncakla oynamasına izin vermek gibi iyi davranış için onları ödüllendirmenin başka yollarını arayın.

Bir ev güvenlik bölgesi oluşturun. Evinizde çocuğunuzun rahatlayabileceği, güvende olabileceği ve güvende olabileceği özel bir alan oluşturun. Bu, çocuğunuzun anlayabileceği şekilde sınırları organize etmeyi ve düzenlemeyi içerecektir. Görsel ipuçları yardımcı olabilir (renkli bant markalama alanları sınırlıdır, evdeki resimleri resimlerle etiketler). Ayrıca, çocuğunuzun öfke veya diğer kendine zarar verme davranışlarına eğilimli olması durumunda, evin güvenliğini sağlamanız gerekebilir.

Otizme sahip çocuklar için özel eğitim vermekteyiz. Ön kayıtlar için Ön kayıt formunu doldurabilir; +90 (312) 274 1122 nolu,  +90 (532) 356 9036 nolu ve +90 (533) 526 0868nolu numaramızı arayabilirsiniz. Okulumuz, Güzelkent Mahallesi 2617. Cadde No:14 Eryaman Etimesgut/Ankara adresindedir. 

İncleme
  • İnceleme
5

Özet

Otizme sahip çocuklar için özel eğitim vermekteyiz. Ön kayıtlar için Ön kayıt formunu doldurabilir; +90 (312) 274 1122 nolu, +90 (532) 356 9036 nolu ve +90 (533) 526 0868nolu numaramızı arayabilirsiniz. Okulumuz, Güzelkent Mahallesi 2617. Cadde No:14 Eryaman Etimesgut/Ankara adresindedir.

WeCreativez WhatsApp Support
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize her şeyi sorabilirsiniz.
Whatsapp 7/24 Destek +90 532 356 90 36 nolu numaramızla iletişime geçeceksiniz.