Çocuklarda Başparmak Emme Alışkanlığı Nasıl Engellenir?

Başlıklar

Birçok bebek ve küçük çocuk başparmaklarını emerek kendilerini sakinleştirir. Çocukların çoğu 3 ila 6 yaş arasında kendiliğinden bu alışkanlığı bırakacak olsa da, bazı çocuklar 4 veya 5 yaşından sonra devam ettirebilirler. Uzun süreli parmak emme ciddi diş ve konuşma problemlerine yol açabilir. Biraz sevgi, cesaretlendirme ve birkaç basit adım kullanarak, çocuğunuzun başparmak emme alışkanlığını kırmada başarılı olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Parmak Emme Alışkanlığı Nasıl Durdurulur?

Çocuğunuzu, parmak emmesini bırakmanın neden önemli olduğu hakkında konuşarak motive edin. Durmanın ona güzel bir gülümsemeye ve güzel dişlere sahip olmasına yardımcı olacağını açıklayın. Çocuğunuza, emme alışkanlığına devam etmesinin dişlerinin büyümesi konusunda sorunlara yol açacağını bildirin.

  • Çocuğunuzun dişlerinde veya ağız şeklindeki meydana gelen değişiklikleri göstermek için bir ayna kullanın.
  • Elimizdeki mikropların ve bakterilerin parmağını emerek ağzına girdiğini açıklayın.
  • Çocuğunuza, başparmak emmeyi durdurarak “büyük bir çocuk” veya “büyük bir kız” olabileceğini belirtin. Çocuğunuza, parmak emmeye devam ettiği için alay edebileceğini hatırlatın.

Bu tartışmayı yapmak için doğru zamanı seçtiğinizden emin olun. Çocuklar stresi azaltmak için genellikle parmaklarını emerler. Stresten uzak bir zaman seçmek, çocuğun bu alışkanlığını yenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, bir çocuğun muhtemelen nedeninizi anlamak ve bu süreçte işbirliği yapabilmek için 4 ya da 5 yaşında olması gerekir.

Alışkanlığı Yenmesi İçin Ona Yardım Etmenin Pratik Yolları

  • İlk hafta çocuğunuzun ellerini bulmaca, oyun, el işi veya diğer favori etkinliklerle meşgul tutun. Televizyon izlerken birçok çocuk bilinçsizce baş parmaklarını emdiği için TV süresini sınırlamanız gerekebilir.
  • Çocuğunuzun baş parmağını emmemesini hatırlatmak için tırnak üzerine boyanmış Thum gibi bir bandaj veya kötü tada sahip bir madde kullanmak isteyebilirsiniz. Bandaj veya kaplama sökülürse, çocuğunuza kızmamalısınız.
  • Uyku sırasında çocuğunuzun baş parmağını ağzından dikkatlice çıkarın. Geceleri başparmak emmeyi engellemek en zor olandır. Çocuğunuzun başparmak emmeden uykuya dalması 3 ay kadar sürebilir. Favori bir oyuncak veya hatırlatma olarak yatmadan önce çocuğunuzun eline bir el kuklası koymayı deneyin. Çocuğunuza, gece boyunca baş parmağını emmeye devam ederse, alışkanlığın ortadan kalkmayacağını ve ağızda değişikliklerin oluşmaya devam edeceğini nazikçe açıklayın.
  • Çocuğunuzu, başparmak emme alışkanlığını bıraktırmaya çalışırken rahatsız edici durumlara sokmaktan kaçının.
  • Çocuğunuz normalde bu alışkanlığı içerecek bir aktivite sırasında parmak emmeden giderken bol bol övgü önerin. Başparmağını emdiğinde çocuğunuzu utandırmayın veya cezalandırmayın. Bu sadece kendine güvenini azaltacaktır .

Bu süreç boyunca empati ve cesaret sağlayın ve çocuğunuz için hazır olun. Bunun kırılması zor bir alışkanlık olduğunu kabul edin. Tutarlı, sabırlı ve olumluysanız, çocuğunuzun başarılı olması daha olasıdır. Unutmayın, bu çocuğunuzun kırılma alışkanlığı olduğunu ve işbirliği yapmaya istekli olması gerektiğini unutmayın. Çocuğunuzu uymaya zorlamayın.

Çocuğunuzu Ödüllendirin

Küçük ödüller çocuğunuzu motive etmek için harika bir yoldur. Çocuğunuzu başparmak emmeme nedeniyle sık sık ve düzenli olarak ödüllendirirseniz, başarılı olma olasılığı daha da artacaktır.

  • Çocuğunuzun başparmak emmeden çalışmaya ne kadar devam edeceği konusunda bir hedef belirleyin.
  • İlk hafta boyunca çocuğunuzu ilk gününde ödüllendirin. Ardından, her geçen gün iyi ilerleme için onu ödüllendirin. Ödüller küçük oyuncaklar, aburcuburlar olabilir.
  • İkinci haftada, haftanın günlerini tanımlayan bir takvim veya ilerleme çizelgesi kullanın. Çocuğunuzun başparmağını emmeden geçtiği günleri çıkartmasına veya işaretlemesine izin verin.
  • İlk hedefe ulaşıldıktan sonra yeni, daha uzun bir hedef belirleyin.  Çocuğunuzun her dönüm noktasına ulaştığı için ödüllendirildiğinden emin olun.

Facebook Sayfamızdan paylaşımlarımızı takip ediniz. Ön kayıtlar için Ön kayıt formunu doldurabilir; +90 (312) 274 1122 nolu,  +90 (532) 356 9036 nolu ve +90 (533) 526 0868nolu numaramızı arayabilirsiniz. Okulumuz, Güzelkent Mahallesi 2617. Cadde No:14 Eryaman Etimesgut/Ankara adresindedir. 

inceleme
  • inceleme
5

Özet

Birçok bebek ve küçük çocuk başparmaklarını emerek kendilerini sakinleştirir. Çocukların çoğu 3 ila 6 yaş arasında tek başlarına bu alışkanlığı bırakacak olsa da, bazıları 4 veya 5 yaşından sonra devam ettirebilir. Uzun süreli parmak emme ciddi diş ve konuşma problemlerine yol açabilir. Biraz sevgi, cesaretlendirme ve birkaç basit adım kullanarak, çocuğunuzun başparmak emme alışkanlığını kırmada başarılı olmasına yardımcı olabilirsiniz.

WeCreativez WhatsApp Support
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize her şeyi sorabilirsiniz.
Whatsapp 7/24 Destek +90 532 356 90 36 nolu numaramızla iletişime geçeceksiniz.