Hamilelik Döneminde Alkolün Oluşturduğu Zararlar Nelerdir?

Başlıklar

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, en güvenli seçenek hamilelik süresince hiç alkol almamaktır. Hamileliğiniz sırasında alkol almak, bebeğinizi Fetal Alkol Spektrum Bozukluğu (FASD) riskine sokar. FASD, çocuklarda gelişimsel yetersizliğin önde gelen en belirgin nedenidir. Hamilelik sırasında veya emzirme döneminde alkol veya ilaç almak da bebeğinize zarar verebilir. 

Alkolün Fetüs Üzerindeki Etkisi Nedir?

Hamileyken alkol içen bir kadın gelişmekte olan bebeğine zarar verebilir. Alkol, annenin kanından bebeğin kanına geçebilir. Bebeğin hücrelerinin büyümesine zarar verebilir ve etkileyebilir. Alkol, çocuğun beyin ve omurilik hücrelerine zarar verme olasılığı çok yüksektir.

Fetal alkol spektrum bozukluğu (FASD) terimi, bir çocuk üzerindeki alkol etkilerinin aralığını tanımlar. Sorunlar hafif ve şiddetli arasında değişmektedir. Hamilelik döneminde alkol kullanmak, çocuğunuzun yaşamı boyunca sürebilecek fiziksel veya zihinsel problemler oluşmasına neden olabilir.

Alkolün hamilelik döneminde etkileri şunlardır:

  • Vücut bozulmaları. Bir çocuğun; küçük bir kafası, düz yüzü ve dar göz yuvaları olabilir. Bu, 2 veya 3 yaşında daha belirginleşir.
  • Büyüme problemleri. Doğmadan önce alkole maruz kalan çocuklar aynı yaştaki diğer çocuklardan daha küçük olabilir.
  • Öğrenme ve davranış problemleri.
  • Doğum kusurları.
  • Yeni doğmuş bebekler gibi bağlanma veya beslenme sorunları.

Hamilelik sırasında aşırı alkol kullanımı düşük, ölü doğum veya erken doğuma yol açabilir.

Ne kadar Alkol Güvenlidir?

Her ne kadar şiddetli alkol kullanımıyla risk daha yüksek olsa da, herhangi bir miktar alkol de, gelişmekte olan bebeğinizi etkileyebilir. Hamilelik sırasında ağır içme (tek seferde en az 5 veya daha fazla içecek) gelişmekte olan bebeği ciddi şekilde etkileyebilir.

Hamileyken hiç içmeyerek FASD’yi önleyebilirsiniz. Birçok doktorun önerdiği şey alkollü hiçbir içecek tüketmemektir.

Alkolün gelişmekte olan bir bebek üzerindeki etkileri şunlara bağlıdır:

  • Anne ne kadar süredir, ne sıklıkta ve hamileliğin hangi aşamasında alkol içiyor. En kötü etkiler genellikle ağır alkol kullanımıyla doğar.
  • Annenin hamileyken herhangi bir sebepten dolayı başka ilaçlar kullanmış, sigara içmiş veya sağlıksız olup olmadığı. Bu gibi durumlarda, çocuğun problem yaşama olasılığı daha yüksektir.
  • Hamilelik öncesi alkol kullanımı. Bazı bebeklerin alkolden diğerlerine göre zarar görme olasılığı daha yüksektir. Neden olduğu belli değil, fakat genetik bir bağlantı olduğu düşünülmekte.

Hamileyseniz ve alkol almışsanız ne yapabilirsiniz?

Hamileyken alkol almışsanız, doktorunuzla açıkça konuşmayı deneyin. Doktorunuza ne kadar erken söylerseniz, çocuğunuz için şansınız o kadar artar.

Doktorunuz hamileyken FASD ile ilgili sorunların belirtisini biliyorsa, doğumdan önce ve sonra bebeğinizin sağlığını izleyebilir. Doktor, çocuğunuz büyüdükçe gerekirse, daha fazla test yapmayı da bilecektir.

Bir fetüste alkol etkileri ne zaman teşhis edilir?

FASD belirtileri her zaman doğumda görünmez. Bir doktor doğumda çocuğun ağır alkol etkilerini ( fetal alkol sendromu veya FAS ) tespit edebilir. Ancak, davranış veya öğrenme sorunları gibi tespiti zor etkiler çocuk okula gidene kadar fark edilmeyebilir.

Bazen doktor, bebek doğmadan önce ciddi problemler bulabilir. Doktorunuz alkol kullanımınızı biliyorsa , bebeğinizde kalp kusurları veya büyüme gecikmeleri gibi FAS belirtileri aramak için bir test ( ultrason ) uygulayabilir. Test sırasında bulunan sorunların nedeni açık olmayabilir. Ancak bulgular, bebeği doğduktan sonra ihtiyaç duyabileceği herhangi bir özel bakım konusunda aileyi bilinçlendirir.

Alkol etkisi ile doğan bir çocuğun tedavisi nedir?

Alkol etkisi ile dünyaya gelen bir çocuğa bakmak sabır ister. Çocuğunuz için yardım, okula ekstra destek, sosyal beceri eğitimi, iş eğitimi ve terapi içerebilir. Topluluk hizmetleri, ailenizin, çocuğunuzu büyütmenin bedellerini ve duygularını idare etmesine yardımcı olabilir.

Alkol etkilerini erken bulmak, hafif olsalar bile, bir çocuğun yaşamdaki tüm potansiyeline ulaşması için en iyi şansı verir. Sorunu erken bulmak, okuldaki sorunların ve madde kullanım sorunları , depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir .

Alkolün bebeğinizin sağlığı üzerindeki etkisini tersine çevirebilecek bir tedavi yoktur ve etkileri daha az şiddetli hale getirebilecek bir tedavi yoktur.

FASD durumuna maruz kalmış bir çocuğunuz varsa, anaokulumuzda çocuğunuz için özel eğitim vermekteyiz. Ön kayıtlar için Ön kayıt formunu doldurabilir; +90 (312) 274 1122 nolu,  +90 (532) 356 9036 nolu ve +90 (533) 526 0868nolu numaramızı arayabilirsiniz. Okulumuz, Güzelkent Mahallesi 2617. Cadde No:14 Eryaman Etimesgut/Ankara adresindedir. 

İnceleme
  • İnceleme
5

Özet

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, en güvenli seçenek hamilelik süresince hiç alkol almamaktır. Hamileliğiniz sırasında alkol almak, bebeğinizi Fetal Alkol Spektrum Bozukluğu (FASD) riskine sokar. FASD, çocuklarda gelişimsel yetersizliğin önde gelen en bilinen nedenidir. Hamilelik sırasında veya emzirme döneminde alkol veya ilaç almak da bebeğinize zarar verebilir.

WeCreativez WhatsApp Support
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize her şeyi sorabilirsiniz.
Whatsapp 7/24 Destek +90 532 356 90 36 nolu numaramızla iletişime geçeceksiniz.