Hangi Öğrenme Stili Çocuğunuz İçin En Uygun? Hızlı Öğrenme Yolları Nelerdir?

Başlıklar

Her çocuğun tercih ettiği bir öğrenme şekli vardır. Bazı çocuklar; pratik etkinlikler yaparak, bazıları dinleyerek, bazıları da okuyarak veya resimleri inceleyerek daha kolay öğrenirler. Çocuğunuzun hangi öğrenme yöntemine uygun olduğunu bulmak için, onları gözlemlemeniz gerekir. Türk eğitim sistemi, aynı anda tüm ögrenim yöntemleri uygulanacak şekilde hazırlanmıştır. Ögretmenler önce konuyu anlatırlar (İşitsel), sonrasında tahtaya çizerler veya yazarlar (Görsel), sonrasında deftere yazdırırlar (Okuyarak ve yazarak ögrenme), kitap etkinliklerini ve testleri çözerler (yaparak). Yeni gelen eğitim sisteminde kurgusal anlatım şekli ve uygulamalı ögretim şekli (Kinestetik) de uygulanmaktadır. Böylece bir çocuk hangi ögrenim tarzında başarılıysa uygulanmış olur. Ancak aşağıda da belirttiğimiz şekilde ögrenim yöntemleri çakışırsa, çocuk ögrenme güçlüğü çeker ve dikkat dağınıklığı meydana gelir.

Çocuğunuz en iyi nasıl öğrenir? Görme? İşitme? Yaparak? Herkes için öğrenim şekli farklıdır ve sizin için işe yarayan yöntemler çocuğunuz için etkili olmayabilir. Öğrenme stillerini anlamak ve çocuğunuza en uygun olanı bulmak, onları motive etmenin anahtarıdır, daha etkili öğrenmelerine yardımcı olma ve daha fazlasını yapmalarını sağlamak asıl amacınız olmalıdır. Hızlı ezberlemek etkili bir ögretim yöntem değildir.

Çocuğumun ne tür bir öğrenici olduğunu nasıl anlarım?

Çocuklarınızdan en iyi öğrenme sonucunu almak için, hangi öğrenme tarzını tercih ettiklerini veya ne tür bir öğrenici olduklarını bilmeniz gerekir. Bunu yapmak için onları sessizce izleyin. Hangi öğrenme diliyle yakından ilgiliyse tercih ettiği öğrenme şekli o olabilir. Çocuğunuza farklı eğitim konularını; görsel, işitsel, kukla ve çizme yoluyla öğretmeyi deneyin. Hangisinde en verimli olduğunu bulmanın etkili yolu budur. Okuma yazma çağına gelmiş bir çocuğunuz varsa ona VARK anketini uygulayabilirsiniz. “Vark, size kendiniz hakkında bildiğiniz ya da bilmediğiniz bir şeyler söylemektedir. Patronunuzu, iş arkadaşınızı, anne-babanızı, akrabalarınızı ve kendinizi anlamada kullanılabilir. Boyutları, sezgisel olarak anlaşıldığından ve uygulanabilirliği açısından kabul görmüş, basit, kısa bir envanterdir. İnsanların birbirlerini anlamalarında, özellikle öğrenenlerin daha etkili öğrenmelerinde ve tüm öğrencilere erişmede gerekli olan öğretim stratejileri farklılığında daha duyarlı olmalarını sağlamada öğretim elemanlarına yardımcı olagelmiştir. “ Vark anketi için buraya tıklayınız.

Görsel Öğrenme Nedir?

Görsel öğreniciler, bilgileri görerek ve görsel olarak ezberleyerek öğrenirler. Göz alıcı düzenlerin, zihin haritalarının, grafiklerin, şemaların, renklerin, resimlerin ve vurgulanan anahtar kelimelerin kullanılması, öğrenmelerini ve hafızalarında tutmalarını sağlar. Görsel bir öğrenci bilgiyi hatırlamak için görselleştirme tekniklerini kullanabilir. Diyagramları, çizimleri ve posterleri farklı bir bakış açısıyla algılarlar. İnternet animasyonları ve videolar da görsel öğrenenlere yardımcı olabilir.

İşitsel Öğrenme Nedir?

İşitsel öğrenicilerin gücü duyma ve dinlemededir. İşitsel bir öğrenci, bilgiyi okuyup veya yazarak yeterli şekilde işleyemeyebilir, ancak biri onlara bilgiyi oturur ve açıklarsa daha iyi anlarlar. Bu kategorideki çocuklu ebeveynler için bir ipucu yüksek sesle bilgi okumak ve öğrenmeleri gereken şeyleri tartışmaktır. Ses dosyaları veya bir diktafon da yararlı araçlar olabilir. Bazen fon müziği yardımcı olur, ancak bazı çocuklar için dikkat dağıtıcı etkisi vardır.

Okuyarak Veya yazarak Öğrenme Nedir?

Bu iki yöntemi kullanırken öğrencilerin okuma ve yazma becerileri mükemmeldir. Okumaktan, not almaktan ve kompozisyon yazmaktan hoşlanıyorlar. Ebeveynler ve veliler, çocuklarına not yazma veya düzenleme konusunda yardımcı olarak ve diyagramlar gibi görsellerin kelime ve cümlelere çevirmelerini önererek yardımcı olabilirler. Bu öğrencilerin gözden geçirmelerine yardımcı olabilecek bir ipucu notları yeniden yazmaktır. Anahtar kelimeler, bilgiler veya sorular ve cevaplar içeren işaret kartları yapmalarını önerin.

Kinestetik Öğrenme Nedir?

Kinestetik öğrenenler uygulamalıdır ve etkinlik, hareket ve dokunmayı tercih ederler.  Bu tür öğrenciler animasyonlu, sanatsal ve gösteri gibi konuları severler. Öğrenirken etrafta dolaşma, bilgi almalarını sağlar ve ‘devam etme’ yaklaşımı kullanarak sorunları çözer. Ayrıca sık sık ara vermeleri gerekir. En iyi öğrenme noktaları hareket ederken, kaldırırken, dokunurken çalışır. Bilgisayarlarda ve uygulamalarda öğrenme, etkileşimin kinestetik öğrenenlere uygun olması nedeniyle yararlıdır.

Öğrenme Stilleri Çakışırsa Ne Yapabilirim?

Bazı durumlarda çocuğunuzun öğrenme stili ile çakıştığını görebilirsiniz. Eğer ‘görsel’ iseniz ve her şeyi temiz bir şekilde seviyorsanız, rahatsız edici şeyleri seven kinestetik bir öğretici tarafından dikkatiniz dağılmış ve rahatsız olmuş hissedebilirsiniz.

Çoklu zeka nedir?

Amerikalı psikolog Howard Gardner, öğrenme ile ilgili olarak 8 maddeli ‘Çoklu Zeka Kuramı’ geliştirdi. bunların türleri:

  • Linguistic; öğrenmek için notlar yazmayı veya kelimeler kullanmayı tercih ederler.
  • Mantıksal – matematiksel: problemleri ve bulmacaları çözme de ve hesaplamalarda iyiler. Güçlü analitik becerileri, kalıpları ve eğilimleri farketmek için belirli bir yeteneğe sahipler.
  • Müzikal: müzikal kalıplarını tanımak için bir hediye; farklı ritimleri ve tonları dinlemek ve tanımlamakta başarılılar. Tekerlemeler ve şarkılar yanında arka plan müziği de öğrenmelerine yardımcı olur.
  • Bedensel-Kinestetik: vücudu ve hareketi kullanırlar; Dokunma ve mükemmel koordinasyon becerilerine sahip olma. Problemleri çözmek veya yaratmak için tüm vücudu (örn. Dans) veya vücudun bir kısmını (örn. Eller) kullanabilir. Dekupaj, fiziksel oyunlar, pratik deneyler ve etkinlikler öğrenmelerine yardımcı olur.
  • Görsel-Mekansal: resimlere, grafiklere ve düzenlere odaklanırlar; Büyük ölçekli mekansal dizileri (örn. hava pilotu, şehir planlamacı) veya daha küçük alanları (örneğin mimar, satranç oyuncusu) kavramsallaştırma ve yönetme yeteneği. Diyagramlar, kitler ve planlar öğrenmelerine yardımcı olur.
  • Kişilerarası (sosyal zeka): başkalarıyla etkin etkileşim kurma yeteneği; beden dilini okumak; insanlara iyi cevap vermek ve ruh hallerini ve duygularını yakalayabilmek. Konuşmak, takımlar, grup çalışması ve başkalarıyla duygusal etkileşim, öğrenmelerine yardımcı olur.
  • İntrapersonal (öz zekâ): kendi duygularına, hedeflerine ve endişelerine karşı duyarlılık; kendi niteliklerine göre planlama ve hareket etme kapasitesi. Kendilerini anlamak; analiz edebilme ve uygun değişiklikleri yapabilme. Kendileri tarafından sessizce çalışmak öğrenmelerinde daha etkilidir.
  • Naturalistic (doğa zekası) : doğa dünyasından benzetmeler yaparak öğrenirler. Örneğin, bulut şekillerinden hayvan resimlerine benzetmek.

Çocuğunuz için tüm öğrenme yollarıyla eğitim vermekteyiz. Ön kayıtlar için Ön kayıt formunu doldurabilir; +90 (312) 274 1122 nolu,  +90 (532) 356 9036 nolu ve +90 (533) 526 0868nolu numaramızı arayabilirsiniz. Okulumuz, Güzelkent Mahallesi 2617. Cadde No:14 Eryaman Etimesgut/Ankara adresindedir. 

İnceleme
  • İnceleme
5

Özet

Çocuğunuz için tüm öğrenme yollarıyla eğitim vermekteyiz. Ön kayıtlar için Ön kayıt formunu doldurabilir; +90 (312) 274 1122 nolu, +90 (532) 356 9036 nolu ve +90 (533) 526 0868nolu numaramızı arayabilirsiniz. Okulumuz, Güzelkent Mahallesi 2617. Cadde No:14 Eryaman Etimesgut/Ankara adresindedir.

WeCreativez WhatsApp Support
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize her şeyi sorabilirsiniz.
Whatsapp 7/24 Destek +90 532 356 90 36 nolu numaramızla iletişime geçeceksiniz.