Çocuklarda Asperger Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Başlıklar

Asperger sendromu nedir?

Asperger sendromu, diğer insanlarla etkileşimi çok zorlaştıran gelişimsel bir hastalıktır. Çocuğunuz arkadaş edinmeyi zor bulabilir, çünkü sosyal açıdan çekingenlik oluşturur. Asperger sendromu olan kişilerin bazı otizm özellikleri vardır . Örneğin, zayıf sosyal becerilere sahip olabilirler, katı kuralları tercih ederler ve değişim istemezler. Fakat otizmi olanlardan farklı olarak, Asperger sendromlu çocuklar, genellikle 2 yaşından önce konuşmaya başlar.

Asperger sendromu yaşam boyu süren bir durumdur, ancak belirtiler zamanla düzelme eğilimindedir. Bu durumu olan yetişkinler kendi güçlü ve zayıf yönlerini anlamayı öğrenebilirler  ve sosyal becerilerini geliştirebilirler. Ancak çocuklar için bu durum yeterince basit değildir.

Hem Asperger sendromu hem de otizm, bir zamanlar yaygın gelişimsel bozukluklar olarak bilinen otizm spektrum bozuklukları (ASD’ler) olarak adlandırılan bozukluklar grubuna aittir. Asperger sendromunu tanımlamak için kullanılan ASD terimini duyabilirsiniz.

Asperger Sendromunun Sebebi Nedir?

Asperger sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Bunu önlemenin henüz bilinen bir yolu yok. Aile bireylerinden gelme eğilimdedir. Dolayısıyla araştırmacılar genetik kesinlilik için çalışmalar yapıyorlar. Asperger sendromu erkekler çocuklarda daha yaygındır.

Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Asperger sendromu genellikle 3 yaşında sonra fark edilir. Semptomlar değişkendir, yani her çocuk aynı belirtiye sahiğ değildir. Asperger’e sahip çocuklar:

  • Başkalarıyla çok zor zaman geçirin. Bu, Sosyal temastan kaçındıkları anlamına gelmez. Fakat düşüncelerini ve duygularını ifade etmelerine ve başkalarının duygularını fark etmelerine yardımcı olacak içgüdülerden ve becerilerden yoksundurlar.
  • Yüksek seslerden, ışıklardan veya güçlü tatlardan veya dokulardan rahatsız olabilir.
  • Sabit kuralları severler. Değişim onlar için zordur.
  • Sözlü ipuçlarını tanımayabilir veya sosyal normları anlayamayabilir. Örneğin, başkalarına bakabilir, göz teması kuramaz veya kişisel hayatın ne anlama geldiğini bilemezler.
  • Düz ve anlaşılması zor bir konuşmaya sahip olabilirler, çünkü tonlama, ses tonu ve vurgudan yoksun olabilir. Veya yaşları için ileri düzeyde olan resmi bir konuşma tarzı olabilir.
  • Koordinasyon eksikliği olabilir; sıradışı yüz ifadeleri, vücut duruşu ve jestleri olabilir; veya biraz sakar olabilirler.
  • El yazısı kötü olabilir veya bisiklet sürmek gibi diğer motor becerilerinde sorun yaşayabilirler.
  • Yoğun olarak birkaç şeye odaklanabilirler. Örneğin, çok ayrıntılı resimler çizebilirler.

Asperger Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi çocuğunuzun kendine özgü semptomlarına dayanır. Çocuğunuz için en faydalı olması için sık sık değiştirmek her zaman iyi değildir.

Doktorlar, öğretmenler ve zihinsel sağlık danışmanları çocuğunuzun davranışını geliştirmesine ve sosyal ve öğrenme becerileri geliştirmesine yardımcı olabilir. Okul programları, iş eğitimi ve danışmanlık da yardımcı olabilir. Asperger sendromlu birçok çocuğun DEHB ya da obsesif-kompulsif bozukluk gibi başka koşulları da vardır. Bu yüzden ilaç gibi başka tedavilere ihtiyaçları olabilir.

Evde çocuğunuzun güven ve becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilirsiniz. Kurallar ve günlük rutinler, görsel yardımcılar ve eğitmenlere danışmanız faydalı olacaktır. Çocuğunuzun güçlü yanlarına odaklanın. Çocuğunuzu evde ve okulda ilgi alanlarını keşfetmeye teşvik edin ve çocuğunuzun sınıf durumundan haberdar olun.

Engelli çocukların eğitim hakkı vardır. Türkiye’de, Asperger sendromlu çocuklar için özel olarak hazırlanmış birkaç özel program ve hizmet vardır. Mevcut olanlar çocuğun özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmıştır. Çocuğunuz için hangi hizmetlerin mevcut olduğunu öğrenmek için eğitmenlerimizden yardım alabilirsiniz.

Asperger Sendromuna sahip çocuklar için özel eğitim vermekteyiz. Ön kayıtlar için Ön kayıt formunu doldurabilir; +90 (312) 274 1122 nolu,  +90 (532) 356 9036 nolu ve +90 (533) 526 0868nolu numaramızı arayabilirsiniz. Okulumuz, Güzelkent Mahallesi 2617. Cadde No:14 Eryaman Etimesgut/Ankara adresindedir. 

İnceleme
  • İnceleme
4

Özet

sperger sendromu, diğer insanlarla etkileşimi çok zorlaştıran gelişimsel bir hastalıktır. Çocuğunuz arkadaş edinmeyi zor bulabilir, çünkü sosyal açıdan çekingenlik oluşturur. Asperger sendromu olan kişilerin bazı otizm özellikleri vardır . Örneğin, zayıf sosyal becerilere sahip olabilirler, katı kuralları tercih ederler ve değişim istemezler. Fakat otizmi olanlardan farklı olarak, Asperger sendromlu çocuklar, genellikle 2 yaşından önce konuşmaya başlar.

WeCreativez WhatsApp Support
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize her şeyi sorabilirsiniz.
Whatsapp 7/24 Destek +90 532 356 90 36 nolu numaramızla iletişime geçeceksiniz.