Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nasıl Tedavi Edilir?

Başlıklar

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), bir kişinin dikkatini vermekte ve görevlere odaklanmakta zorlandığı, düşünmeden hareket etme eğiliminde olduğu bir durumdur. Bu durum çocukluk döneminde başlayabilir ve yetişkinlik dönemine kadar devam edebilir. Tedavi edilmezse; evde, okulda, işte ve ilişkilerde çeşitli sorunlara neden olacaktır. Geçmişte, DEHB dikkat eksikliği bozukluğu (DEB) olarak adlandırılmaktaydı.

Dikkat Eksiliği ve Hiperaktivitenin Sebebi Nedir?

Kesin sebep belli değil, ancak DEHB ailelerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

DEHB Belirtileri Nelerdir?

DEHB’nin belirti türü şunlardır:

  • Dikkat etmekte zorlanmak. DEHB olan insanların kolayca dikkati dağılır. Herhangi bir göreve odaklanmakta zorlanırlar.
  • Oturmakta ve sabit durmakta zorlanmak. Buna hiperaktivite denir. DEHB olan çocuklar beklenmedik zamanlarda etrafa sıçrayabilir veya koşabilir. Gençler genellikle kendilerini huzursuz hissettiklerinde bu eylemi gerçekleştirirler. Okumaktan veya diğer sessizlik gerektiren aktivitelerden zevk alamazlar.
  • Düşünmeden hareket etmek. DEHB olan insanlar çok yüksek sesle konuşabilir, çok yüksek sesle gülebilir veya öngörülenden daha huzursuz olabilirler. Çocuklar sırasını bekleyemez veya empati kuramazlar. Bu, diğer çocuklarla oynamalarını zorlaştırır. Gençler ve yetişkinler, yaşamları üzerinde uzun vadeli etkisi olan hızlı kararlar alabilir. Çok fazla para harcayabilir veya sık sık iş değiştirebilirler.

Dikkat Eksiliği ve Hiperaktivite Nasıl Teşhis Edilir?

İlk olarak, çocuğun öğrenme güçlüğü, depresyon veya anksiyete bozukluğu gibi başka sorunları olmadığından emin olmak için testler yapılacaktır. Doktor, DEHB’nin teşhis edilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın yönergelerini kullanacaktır. Doktor ayrıca çocuğun davranışlarıyla ilgili yazılı raporlara da bakabilir. Ebeveynler, öğretmenler ve çocukla düzenli temas halinde olan kişiler bu raporların hazırlanmasında yardım etmelidir.

DEHB’de genellikle bir çocuk 6 ila 12 yaş arasında olduğunda teşhis edilir. Öğretmenler bu yaş grubundaki çocuklarda belirtiler fark edebilir.

Dikkat Eksiliği ve Hiperaktivite Nasıl Tedavi Ddilir?

DEHB’nin tedavisi yoktur, ancak bazı yöntemler çocuktaki davranışların kontrolüne yardımcı olabilir. Tedavi, ilaçları ve davranış terapisini içerebilir. Ebeveynlerin ve diğer yetişkinlerin, DEHB için ilaç almaya başladıktan sonra çocukları yakından izlemesi gerekir. İlaçlar, iştahsızlık, baş ağrısı veya mide ağrıları, tikler veya seğirmeler ve uyuma problemleri gibi yan etkilere neden olabilir. Yan etkiler genellikle birkaç hafta sonra geçer. Geçmediğinde, doktor dozu düşürebilir.

Terapi aşamaları, çocuğun davranışını iyileştirmek için çevrede değişiklikler yapma yönünde olabilir. Genellikle, evde ve okulda danışmanlık ve ilave destek, çocukların okulda başarılı olmalarına ve kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olur.

DEHB yetişkinleri nasıl etkiler?

Pek çok yetişkin, çocukları teşhis edilinceye kadar DEHB olduğunu bilmiyor. Belirtileri öğrendikten sonra semptomlarını fark etmeye başlarlar. DEHB’li yetişkinler görevlere odaklanmayı, organize etmeyi ve işi bitirmeyi zor bulabilirler. Genellikle bazı şeyleri unuturlar. Aynı zamanda çok yaratıcı ve meraklılık halleri gösterebilirler. Soru sormayı ve öğrenmeye devam etmeyi severler. DEHB’li bazı yetişkinler yaşamlarını yönetmeyi ve bu güçlü yönleri kullanmalarına izin veren kariyerleri bulmayı öğrenmektedir.

Facebook Sayfamızdan paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz. Ön kayıtlar için Ön kayıt formunu doldurabilir; +90 (312) 274 1122 nolu,  +90 (532) 356 9036 nolu ve +90 (533) 526 0868nolu numaramızı arayabilirsiniz. Okulumuz, Güzelkent Mahallesi 2617. Cadde No:14 Eryaman Etimesgut/Ankara adresindedir. 

İnceleme
  • İnceleme
5

Özet

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), bir kişinin dikkatini vermekte ve görevlere odaklanmakta zorlandığı, düşünmeden hareket etme eğiliminde olduğu bir durumdur. Erken çocukluk döneminde başlayabilir ve yetişkinliğe devam edebilir. Tedavi olmadan, DEHB evde, okulda, işte ve ilişkilerde sorunlara neden olabilir. Geçmişte, DEHB dikkat eksikliği bozukluğu (DEB) olarak adlandırıldı.

WeCreativez WhatsApp Support
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize her şeyi sorabilirsiniz.
Whatsapp 7/24 Destek +90 532 356 90 36 nolu numaramızla iletişime geçeceksiniz.